Sorry your browser is not supported!

You are using an outdated browser that does not support modern web technologies, in order to use this site please update to a new browser.

Browsers supported include Chrome, FireFox, Safari, Opera, Internet Explorer 10+ or Microsoft Edge.

Newcomers DBPro Corner / TUTORIAL: Free video tutorials

Author
Message
Daniel TGC
Retired Moderator
15
Years of Service
User Offline
Joined: 19th Feb 2007
Location: TGC
Posted: 30th Jun 2009 23:08 Edited at: 10th Jul 2009 17:07
Hi guys, I've setup a new website based on the video tutorials I've been releasing over the last couple of years. I've got plans for new tutorials, so it's worth keeping an eye out if you like these ones.

You can access 8 tutorials ranging from a simple spinning cube, to a working version of frogger.

1# Spinning Cube Tutorial
2# Number Guessing Game
3# Getting Keyboard Inputs
4# Using TreeMagik G3 with DarkBASIC Professional
5# Basic Collision and Reaction
6# Basic 3D Frogger
7# Making a Save Game (based on 3D Frogger)
8# Health Bar

Update 10th July 2009 - Two new tutorials

9# Making a simple Menu with GIMP and DarkBASIC Professional
10# Pong - A full game tutorial, from start to finish!

They are all completely free, hosted on youtube, you can also subscribe to my youtube channel at dcforemanuk for the latest updates.

You can access them at www.darkprinciples.co.uk



Attachments

Login to view attachments
bobbel
13
Years of Service
User Offline
Joined: 5th Jan 2009
Location: In my DBPro case xD
Posted: 30th Jun 2009 23:29
Sounds cool, i'm going to keep an eye on that site

BlueKlayman
13
Years of Service
User Offline
Joined: 22nd Jun 2009
Location: Near that actor guy
Posted: 1st Jul 2009 12:29
Just what I needed. This will help, thanks for putting it up mate!

JDmino
Mulderman
18
Years of Service
User Offline
Joined: 8th Jan 2004
Location: C:\\
Posted: 2nd Jul 2009 19:48 Edited at: 2nd Jul 2009 19:52
Thanks Daniel, but video quality is poor, even with HQ button.
Can't even read the text.

With small size seems OK, but text is small to read.
You should have uplad all videos as HD, like Part 4a.


Thanks anyway.

New GTA2 Map Editor :: http://www.gta2madness.co.cc
Daniel TGC
Retired Moderator
15
Years of Service
User Offline
Joined: 19th Feb 2007
Location: TGC
Posted: 2nd Jul 2009 21:32 Edited at: 2nd Jul 2009 21:38
I'm afraid youtube does make some of the video's a bit soft.

The new generation of tutorials I have planned should make it easier to read. I know the existing set are a bit of a struggle, but I can make out the code on most of them. If you're having trouble try setting it to fullscreen. It's soft but readable.

Mulderman
18
Years of Service
User Offline
Joined: 8th Jan 2004
Location: C:\\
Posted: 4th Jul 2009 18:36
Thanks Daniel.
Your making a good job, not many people do free video tuts for practically nothing.

New GTA2 Map Editor :: http://www.gta2madness.co.cc
BlueKlayman
13
Years of Service
User Offline
Joined: 22nd Jun 2009
Location: Near that actor guy
Posted: 4th Jul 2009 19:12
From what I have experienced, Photobucket has better video upload quality then Youtube, you might want to give that a try.

Enjoy me, I am JDmino.
Zotoaster
17
Years of Service
User Offline
Joined: 20th Dec 2004
Location: Scotland
Posted: 5th Jul 2009 13:54
I checked some of them out. I liked the TreeMagic ones. I'll stick this in the 'Tutorials Thread', but you have to remove that damn apostrophe from the title
Daniel TGC
Retired Moderator
15
Years of Service
User Offline
Joined: 19th Feb 2007
Location: TGC
Posted: 5th Jul 2009 14:29
I like apostrophes they make me feel all warm and fuzzy inside.

You're right that is a bad habbit of mine. I tend to do it when I'm thinking several things at once.

kuljot
13
Years of Service
User Offline
Joined: 2nd Jan 2009
Location: sacramneto, ca united states
Posted: 9th Jul 2009 20:21
I think this thread should be made sticky. By the way Daniel those video tutrials were awesome. When i have the cash ill buy all of your video tutorials.

Gateway GT5628 Quad Core Desktop Intel Core 2 Q6600 2.4GHz Quad Core 3072MB RAM / 500GB 7200 SATA II Hard drive DVD RW 18X multi dual NVIDIA GeForce 8500GT ....
N3wton
13
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Jun 2009
Location: Leeds, UK
Posted: 9th Jul 2009 20:47
Yer i must admit, i couldn't sleep last night and watched every video... there awsome... but my head hurts now best sleep

Yours
N3wton

Daniel TGC
Retired Moderator
15
Years of Service
User Offline
Joined: 19th Feb 2007
Location: TGC
Posted: 10th Jul 2009 17:11
Thanks kuljot.

You'd best get some sleep! Sorry to torture you further, but I've just uploaded another 2 and a half hours worth of tutorials.

Tutorial #9 How to make a simple menu using GIMP and DarkBASIC Professional.

Tutorial #10 Pong, a full game tutorial from start to finish.

As the names suggest, the first demonstrates how to make a menu screen, most games have them. It also teaches you how to use transparancy.

Tutorial 10 is my first full game tutorial, it will take you through everything you need to know in order to build a fully working game. The code is pasted on the website as well.

www.darkprinciples.com

Thraxas
Retired Moderator
16
Years of Service
User Offline
Joined: 8th Feb 2006
Location: The Avenging Axe, Turai
Posted: 11th Jul 2009 21:30 Edited at: 11th Jul 2009 21:30
Hey Daniel, I'm still very much a beginner with DarkBasic Pro and coding in general. I just watched the first 2 videos and I have a question.

In the second video "Number Guessing Game" you have a line in the code which reads:

If MyGuess = MyRandomNumber

I always thought that if you wanted to compare variables like this that you should use two equal signs, so it would read:

If MyGuess [i]== MyRandomNumber[/i]

Is it not necessary to do so in DarkBasic or does it not matter?

Daniel TGC
Retired Moderator
15
Years of Service
User Offline
Joined: 19th Feb 2007
Location: TGC
Posted: 11th Jul 2009 23:58
The == is a C++ and other languages thing, for DarkBASIC Professional it's just a single =

If you try to compile an If statement in the latest 7.3 build of DarkBASIC Professional you'll get the following error message:

"Compilation Failed. Both operands are required for non-uniary operations at line x."

If you are unsure how to write logic statements, I cover it extensively in volume one of my DarkPRINCIPLES Professional course. It covers logic statements, all it's operators and boolaen options, case statements, arrays, data types, variables, and all the other basic knowledge you need to have.

www.darkprincples.com

reuben360
13
Years of Service
User Offline
Joined: 1st Oct 2009
Location: USA (IN)
Posted: 2nd Oct 2009 18:20
Great Tutorials! I am a beginner is darkbasic and I can see your post is very much understandable. Keep up the great job!
The Fps Creator rocks!
14
Years of Service
User Offline
Joined: 24th Oct 2008
Location: Sneaking down your chimney.
Posted: 1st Nov 2009 20:42 Edited at: 1st Nov 2009 20:43
nvm

Lalala
Daniel wright 2311
User Banned
Posted: 1st Nov 2009 21:58 Edited at: 1st Nov 2009 22:01
if the price for all 3 volumes where 14.95 then i would buy them, but three sepret versions all the same price when i dont even know what is covered in each version. if i knew what was covered in each version them mabey i would buy one.concidering I most likely know most of what you have covered, if you coverd arrays and i knew the one that arrays was coverd in i would buy that one.

DSW
NST
AGK Bronze Backer
13
Years of Service
User Offline
Joined: 21st Jun 2009
Location: UK
Posted: 1st Dec 2009 21:57
Has anyone discovered a way of playing the fluxDVD (paid for) movies. I can't.

I want to play them on an XP machine, where I can only get audio, but have tried them on a Vista machine, where I get an error both with various players - player 1, Roxio, WMP, DivX....

Why fluxDVD Daniel?
farmkid4
13
Years of Service
User Offline
Joined: 23rd Sep 2009
Location: on my pc :)
Posted: 3rd Dec 2009 02:39
[quote]hanks Daniel, but video quality is poor, even with HQ button.
Can't even read the text.[quote]

if you go fullscreen you will be fine. Thats what i do.

Thanks Daniel for the tutorials the really help. IF i had a credit card i might buy them.
NST
AGK Bronze Backer
13
Years of Service
User Offline
Joined: 21st Jun 2009
Location: UK
Posted: 17th Dec 2009 17:36
I'll repeat my earlier question; How do I play Daniels FluxDVD movies on an XP SP3 machine, WMP11, Roxio DVD plug-in? Whilst it plays every other DVD, the FluxDVD files just won't play.

If I email Daniel, I just get offensive messages and if I press the "support" button on his WS, I get a 404 error.

Help? Someone?
Veron
16
Years of Service
User Offline
Joined: 22nd Nov 2006
Location:
Posted: 17th Dec 2009 17:43 Edited at: 17th Dec 2009 17:44
Wow, talk about great customer support. For playing the FluxDVD's, I found this on the site:

Quote: "Can I view FluxDVDs on my PC?

Sure. Just make sure your system meets the minimum system requirements and double click on the file to play back or open it in Windows Media Center. Navigation works as with a standard DVD."


http://www.fluxdvd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=24&Itemid=24〈=en

NST
AGK Bronze Backer
13
Years of Service
User Offline
Joined: 21st Jun 2009
Location: UK
Posted: 17th Dec 2009 17:54
Yes, I found that too. Obviously, I can't - I am trying to find out why! Flickrocket do not do direct enduser support and, as I say above, Daniels store supplier (ACE?) aren't there...

These tutorials were supposed to be an Xmas present for my son - that ain't gonna happen, is it?
Veron
16
Years of Service
User Offline
Joined: 22nd Nov 2006
Location:
Posted: 17th Dec 2009 18:07
I wish I could help you more, I don't seen why Daniel is so unwilling to help you.

puppyofkosh
15
Years of Service
User Offline
Joined: 9th Jan 2007
Location:
Posted: 18th Dec 2009 01:49
Maybe his email has been broken into/hacked or something.
NST
AGK Bronze Backer
13
Years of Service
User Offline
Joined: 21st Jun 2009
Location: UK
Posted: 19th Dec 2009 22:24
Eventually got it sorted (with the help of Peter Mond, to whom I am grateful) - once their support link started working again.

Turned out to be an issue with Roxio's AC3 filter - had to download a new one.
Veron
16
Years of Service
User Offline
Joined: 22nd Nov 2006
Location:
Posted: 20th Dec 2009 07:23
Glad to hear that you got it fixed.

Blue Steel AU
AGK Developer
15
Years of Service
User Offline
Joined: 22nd Aug 2007
Location: Bundaberg, Qld, Australia
Posted: 25th Dec 2009 23:58
.uk Web site is comming up with instalation script
and the .com site not found

I hope that this site hasn't been attacked and lost

http://www.codingmonkeys.com

Login to post a reply

Server time is: 2022-12-01 10:08:50
Your offset time is: 2022-12-01 10:08:50