Sorry your browser is not supported!

You are using an outdated browser that does not support modern web technologies, in order to use this site please update to a new browser.

Browsers supported include Chrome, FireFox, Safari, Opera, Internet Explorer 10+ or Microsoft Edge.

Newcomers DBPro Corner / how do DBPro programs install fonts?

Author
Message
Flat Spider
5
Years of Service
User Offline
Joined: 25th Mar 2014
Location:
Posted: 25th Mar 2014 03:06
I have tried using the copy file syntax, and it works fine for copying a file to other places on the harddrive, but not into the windows/fonts folder.

BMacZero
13
Years of Service
User Offline
Joined: 30th Dec 2005
Location: E:/ N_America/ USA/ CA/ South
Posted: 26th Mar 2014 05:41
What happens? Do you get an error?

Anyway, it looks like the font folder is read-only on my machine. Your program will probably need to be run as administrator to modify it.

BatVink
Moderator
16
Years of Service
User Offline
Joined: 4th Apr 2003
Location: Gods own County, UK
Posted: 26th Mar 2014 10:05
You can leave it in your app folder and use LOAD FONT. This will make it temporarily available whilst your program runs.

Flat Spider
5
Years of Service
User Offline
Joined: 25th Mar 2014
Location:
Posted: 26th Mar 2014 13:34
It doesn't give an error, it just doesn't do it. And I don't think permissions are an issue because I can manually drag any font in there and it automatically installs.

I will use LOAD FONT. My documentation is about 8 years old and doesn't list that syntax. My thanks.
Derek Darkly
7
Years of Service
User Offline
Joined: 22nd Sep 2011
Location: Whats Our Vector, Victor?
Posted: 26th Mar 2014 16:03
Quote: "You can leave it in your app folder and use LOAD FONT. This will make it temporarily available whilst your program runs."



Are you sure LOAD FONT is a real command?

I haven't updated my DBP in a while, but this doesn't work for me.

666GO†O666
Flat Spider
5
Years of Service
User Offline
Joined: 25th Mar 2014
Location:
Posted: 26th Mar 2014 18:32
Yes, LOAD FONT doesn't work for me, but I'm using DBPro 6.8. I was using 7.6, but it was too buggy & lacking basic features (unless you CAN split the screen into two parts.. I couldn't find a way to like you can in 6.8).

If LOAD FONT is a new command (I can't find online documentation on it, either), does anybody know if it was possible in older versions to install a font? Is it usually COPY FILE and something is just out of whack on my end?
BMacZero
13
Years of Service
User Offline
Joined: 30th Dec 2005
Location: E:/ N_America/ USA/ CA/ South
Posted: 27th Mar 2014 03:22 Edited at: 27th Mar 2014 03:23
I'm running 7.7, and I don't have LOAD FONT. Maybe it's a plugin?

EDIT: Permissions can still be an issue. If you are running as an administrator, you can move fonts into the folder, but programs you run don't necessarily have the same permissions.

Flat Spider
5
Years of Service
User Offline
Joined: 25th Mar 2014
Location:
Posted: 28th Mar 2014 17:12
So DarkBasic has no ability to bypass and/or qualify permissions in order to install fonts? If I wanted to use a font that isn't a standard Windows system font, my ONLY option (given the LOAD FONT command doesn't seem to actually exist) is to paste images of the letters from saved bitmaps?

I suppose I could also include the fonts in a separate folder with instructions to "Do It Yourself, User".

If these are my only options, I am stunned, to put it mildly.
BatVink
Moderator
16
Years of Service
User Offline
Joined: 4th Apr 2003
Location: Gods own County, UK
Posted: 28th Mar 2014 22:26
I got the wrong syntax, I don't currently have DBP installed onthis machine. This will get any font from the application folder

set text font get dir$() + "FONTX.TTF"

pcRaider
11
Years of Service
User Offline
Joined: 30th May 2007
Location:
Posted: 29th Mar 2014 05:16

A file is attached.

windowsXp

Attachments

Login to view attachments
Derek Darkly
7
Years of Service
User Offline
Joined: 22nd Sep 2011
Location: Whats Our Vector, Victor?
Posted: 29th Mar 2014 23:32
pcRaider, your method works like a charm for me!

666GO†O666
Flat Spider
5
Years of Service
User Offline
Joined: 25th Mar 2014
Location:
Posted: 31st Mar 2014 07:00
Thank you much. That was what I was looking for.

/stunned mode off

Login to post a reply

Server time is: 2019-04-19 01:05:56
Your offset time is: 2019-04-19 01:05:56