Sorry your browser is not supported!

You are using an outdated browser that does not support modern web technologies, in order to use this site please update to a new browser.

Browsers supported include Chrome, FireFox, Safari, Opera, Internet Explorer 10+ or Microsoft Edge.

Work in Progress / BlueGui V2.055 ( New remake )

Author
Message
Humanoid
19
Years of Service
User Offline
Joined: 20th Sep 2003
Location: Finland
Posted: 27th Jun 2012 15:03 Edited at: 18th Feb 2013 18:40


Hi. i Added new commands RK plugin Bluegui

http://www.robertknight.me.uk/blue2/site/ (original files, documents, helps, key/user) > you need gui.ini <

Install quide

1. Download Gui2.zip (last modified: 02/18/2013 ) (attachment link)



* 169KB DLL FILE *

2. unzip
gui2.dll -> The Game CreatorsDark Basic Professional/Compiler/plugins-user
Gui2_addons.ini -> The Game CreatorsDark Basic Professional/Editor/Keywords
Gui2_help -> The Game CreatorsDark Basic Professional/Editor/Help

3. Start Ide and make code

Changes:

remove startblue command // not need anymore...

edit createtoolbar command // old has c = createtoolbar(handle parent) ... new has c = createtoolbar(int size, bool vertical, handle parent)

Added new help files.

modified:
eventType MENU_CLICK works now correct
UPDATE CreateFrame command. Now perhaps works correct xp style and USkin style USkin

image files can now be other than a bmp

update createtabs command. Now vertical and aligment
update drawtext command. Now text angle

Command:

* new * setPasswordOnly handle gadget, bool pass // set editbox password mode
* new * setNumberOnly handle gadget, bool numberOnly // set editbox number mode
// command has not ready yet .. SetDialogPosition int x, int y
* new * CreateDateTimePick(int x, int y, int width, int height, handle parent) // this create new gadget datetime
* new * removewindowresizable handle gadget // this set gadget window unresizeable
* new * removemaximizebutton handle gadget // this remove/disable gadget window maximize button
* new * removeminimizebutton handle gadget // this remove/disable gadget window minimize button
* new * setgadgetalignborders handle gadget, int left, int top, int bottom, int right // this command set setgadgetalign limit.. tested only top and bottom... meaby need edit more
* new * addToolbarButtonFromImage handle gadget, int DBPROimage, bool isToggleButton, [str tooltip]
* new * drawimage handle gadget, int x, int y

* new * createvideo(int x, int y, int width, int height, str file, handle parent)
* new * playvideo handle gadget, int start, int stop, int repeat
* new * stopvideo handle gadget

* new * AllowToolbarMultiline handle gadget, bool AllowMultiline

* new * int charpos = getCharPosFromMouse(handle gadget)
* new * int color = getSysColor(int index)
* new * int line = getLineFromChar(handle gadget, int charindex)
* new * searchListView handle gadget, int startpos, str text
* new * setListViewFullRow handle gadget, bool OnOff
* new * setListViewGrid handle gadget, bool OnOff"
* new * setListViewCheckbox handle gadget, bool OnOff
* new * setListViewTrack handle gadget, bool OnOff
* new * setListViewHeaderDrag handle gadget, bool OnOff
* new * setListViewBorderSelect handle gadget, bool OnOff
* new * int column = getListViewHeaderClicked (handle gadget)
* new * int header = getListViewHeaderHandle(handle gadget)
* new * int item = getListViewTopItem(handle gadget)
* new * int itemcount = getListViewItemsPerPage(handle gadget)
* new * setListViewItemSize handle gadget, int x, int y
* new * bool checked = getListViewCheck(handle gadget, int index)

* NEW * setListViewSubImages handle gadget, bool OnOff

* CHANGE * setListViewItemText handle gadget, int item, int subitem, str text, [int image]

* UPDATE * setDialogOwner ( missing dll string table )

Bugs:
addToolbarButtonFromImage not support 16bit windows desktop mode *crashing* // not crash anymore... but only black image if not 32bit format.




Example:


other commands are still in development. All bugs can be sent to the forum and see whether they are correct somehow


gui.dba



Now can load image include media exe. Works only 32bit desktop (Important - You must have a memblock command somewhere in your program else it won't work)

Biggest problem is HUGE exe file

by Humanoid (Bluegui fan)

Attachments

Login to view attachments
MrValentine
AGK Backer
12
Years of Service
User Offline
Joined: 5th Dec 2010
Playing: FFVII
Posted: 28th Jun 2012 01:44
tagging in

hoping I can jump onto this one as my main GUI as I feel BBBGUI is far gone beyond my comprehension however I will still give that a go but seeing as this is a rebirth I shall join this bandwagon and see where it takes me

speaking of which I believe there was an issue getting hold of you before but that was like over a year ago... good to see you back...

tiresius
20
Years of Service
User Offline
Joined: 13th Nov 2002
Location: MA USA
Posted: 28th Jun 2012 07:18
Quote: "remove startblue command // not need anymore...
"

Is BlueGUI open source now? This was used for activation.

Quote: "Works only 32bit desktop"

This is part of a bug the way BlueGUI handles DBPro image data. You can't put a DBPro image on a button in anything other than 32bit desktops, otherwise they look corrupt. Do you think you could fix this one?


A 3D marble platformer using Newton physics.
Humanoid
19
Years of Service
User Offline
Joined: 20th Sep 2003
Location: Finland
Posted: 28th Jun 2012 08:21 Edited at: 2nd Jul 2012 10:33
@tiresius: t is open source now. I asked RK to e-mail and that it gave. RK told that posting the source code github page at some point.

and I know that 32bit buttons work properly or at all. I have to use 8bit bmp images. It is considered, where the correction of the problem of performance is achieved at some point.

* New * addToolbarButtonFromImage handle gadget, int DBPROimage, bool isToggleButton, [str tooltip] // bug found crashing 16bit desktop :S

Suomi Finland PERKELE!
GreenDixy
14
Years of Service
User Offline
Joined: 24th Jul 2008
Location: Toronto
Posted: 30th Jun 2012 13:31
awesome was looking for a gui setup ty

======================================
My software never has bugs. It just develops random features.
Takis76
17
Years of Service
User Offline
Joined: 9th Apr 2005
Location: Greece
Posted: 30th Jun 2012 17:00
Are you planning to add image support to canvas gadget?
And able to put the image at any position x,y of the canvas gadget?
If you add this , it will be great.

I tried this plugin but the canvas gadget is not able to draw images on it , not just static images like image gadget , but any kind of animated images or sprites with transparent color at any position.
GreenDixy
14
Years of Service
User Offline
Joined: 24th Jul 2008
Location: Toronto
Posted: 2nd Jul 2012 08:09
This may be a dumb question, But where can i get gui.dba ?

======================================
My software never has bugs. It just develops random features.
Humanoid
19
Years of Service
User Offline
Joined: 20th Sep 2003
Location: Finland
Posted: 2nd Jul 2012 10:24 Edited at: 2nd Jul 2012 10:29
Added new canvas command

* new * drawimage handle gadget, int x, int y






@GreenDixy: check first post...

Suomi Finland PERKELE!

Attachments

Login to view attachments
GreenDixy
14
Years of Service
User Offline
Joined: 24th Jul 2008
Location: Toronto
Posted: 2nd Jul 2012 11:22
@Humanoid

Thank you very much keep up the good work.

======================================
My software never has bugs. It just develops random features.
Humanoid
19
Years of Service
User Offline
Joined: 20th Sep 2003
Location: Finland
Posted: 2nd Jul 2012 15:46 Edited at: 3rd Jul 2012 09:42
EDIT: I changed my signature. Now i can find all of this on any forum from which I write.


Any else command missing?

GreenDixy
14
Years of Service
User Offline
Joined: 24th Jul 2008
Location: Toronto
Posted: 4th Jul 2012 15:04
Hi there was wondering if i could get some help, With events for menu bars.

I get buttons

if eventSource()=button then do code

How would i do a event on a menu bar.

Thank you

======================================
My software never has bugs. It just develops random features.
Humanoid
19
Years of Service
User Offline
Joined: 20th Sep 2003
Location: Finland
Posted: 4th Jul 2012 18:35 Edited at: 5th Jul 2012 08:26
@GreenDixy

Menu use

et = eventType()
ed = eventData()

If et = MENU_CLICK

if ed = *menu number* then do something

endif

menu example:


Humanoid
19
Years of Service
User Offline
Joined: 20th Sep 2003
Location: Finland
Posted: 6th Jul 2012 10:26
UPDATE CreateFrame command. Now perhaps works correct xp style and USkin style USkin

Humanoid
19
Years of Service
User Offline
Joined: 20th Sep 2003
Location: Finland
Posted: 11th Jul 2012 11:43
Update:

SetPanelImage, SetButtonImage, other gadget image now support other formats ( Tested PNG )

Attachments

Login to view attachments
Master Xilo
16
Years of Service
User Offline
Joined: 8th Sep 2006
Location: Bern, Switzerland
Posted: 18th Jul 2012 14:48 Edited at: 18th Jul 2012 14:50
Ah, BlueGUI is free now. Cool. Very nice, thanks.

Would you mind including the complete original BlueGUI v2 download.

And would you mind also including the help files you created/changed, e.g. gui2_help\special\removeminimizebutton.html etc. and gui2_help/special/index.html ...

Humanoid
19
Years of Service
User Offline
Joined: 20th Sep 2003
Location: Finland
Posted: 18th Jul 2012 14:57
@Master Xilo:

yeh. I mean to make your own installation package bluegui, as long as I have time. Where is the help files and new files, and more.

Master Xilo
16
Years of Service
User Offline
Joined: 8th Sep 2006
Location: Bern, Switzerland
Posted: 18th Jul 2012 15:01
So it's ok for me to include it in Extended Terrain XYZ for now. Great, thank you.

Humanoid
19
Years of Service
User Offline
Joined: 20th Sep 2003
Location: Finland
Posted: 19th Jul 2012 11:41
I added new command help files in zip files

Bektash
10
Years of Service
User Offline
Joined: 8th Jul 2012
Location: USA
Posted: 23rd Jul 2012 01:09
How does one write text in a different orientation, say 90 degrees?
Aaron Miller
16
Years of Service
User Offline
Joined: 25th Feb 2006
Playing: osu!
Posted: 23rd Jul 2012 08:09
I don't know about in BlueGUI, but with the direct Windows API you could apply a matrix to the GDI device. That matrix would just be a basic rotation matrix. At least, iirc. (I haven't done anything like this recently.)

Are you referring to the effect you get from those weird vertical tabs, by chance? I personally wouldn't use a UI that did that if there were alternatives available.

Cheers,
Aaron

Bektash
10
Years of Service
User Offline
Joined: 8th Jul 2012
Location: USA
Posted: 23rd Jul 2012 08:50
I meant in BlueGUI on a canvas using 'drawtext' for example.
Humanoid
19
Years of Service
User Offline
Joined: 20th Sep 2003
Location: Finland
Posted: 30th Jul 2012 18:13 Edited at: 30th Jul 2012 18:27
I folks. I modified DrawText and CreateTabs commands

tab has now

tab = CreateTabs(x,y,width,height,[style],align,parent)

align: 0 = default top. 1 = left (vertical). 2 = right (vertical), 3 = bottom

DrawText has now

DrawText handle gadget, x, y, [angle], text

Alfa x
16
Years of Service
User Offline
Joined: 1st Jul 2006
Location: Colombia
Posted: 31st Jul 2012 03:34
@ humanoid: Thanks for keeping the good work.

I use blue-Gui pretty much and this is pretty useful.

Cheers.
Humanoid
19
Years of Service
User Offline
Joined: 20th Sep 2003
Location: Finland
Posted: 31st Jul 2012 13:41 Edited at: 1st Aug 2012 10:28
Added new commands:

* new * createvideo(int x, int y, int width, int height, str file, handle parent)
* new * playvideo handle gadget, int start, int stop, int repeat ( start = staring frame, stop = stoping frame [ stop = -1 lastframe ], repeat = how many time repeat [ -1 = loop video ] )
* new * stopvideo handle gadget

[EDIT] Video show now middle to gadget.



There are other commands to the video, but they are not yet ready to function correctly

does not support compressed video. Only the microsoft support file (AVI format)

Humanoid
19
Years of Service
User Offline
Joined: 20th Sep 2003
Location: Finland
Posted: 3rd Aug 2012 10:06 Edited at: 5th Aug 2012 13:19
New Toolbar command:

* NEW * AllowToolbarMultiline handle gadget, bool AllowMultiline

Example:

image has attachment file

What command missing??? Tell me


This command will facilitate the use of toolbar. You can put many buttons in one toolbar and does not need to do to get the toolbar for many many buttons below each other


sladeiw
13
Years of Service
User Offline
Joined: 16th May 2009
Location: UK
Posted: 5th Aug 2012 14:38
Firstly, nice work on the updates and additions.

Is there any way to get events for the headers in listviews that blueGUI creates? At the moment the eventsource() etc command don't `see` events such as clicks to the header columns. I am using a dirty hack at the moment to check for clicks.

Also, if you want any ideas for commands I have listed below a few of the helper functions I use frequently.

Keep up the good work!

Bektash
10
Years of Service
User Offline
Joined: 8th Jul 2012
Location: USA
Posted: 7th Aug 2012 23:49
what is the difference between GADGET_SIZE and GADGET_SIZING? the former is documented and the latter is not.
Humanoid
19
Years of Service
User Offline
Joined: 20th Sep 2003
Location: Finland
Posted: 14th Aug 2012 11:45 Edited at: 14th Aug 2012 13:23
Added new listview commands and richedit and other.

* new * int charpos = getCharPosFromMouse(handle gadget)
* new * int color = getSysColor(int index)
* new * int line = getLineFromChar(handle gadget, int charindex)
* new * searchListView handle gadget, int startpos, str text
* new * setListViewFullRow handle gadget, bool OnOff
* new * setListViewGrid handle gadget, bool OnOff"
* new * setListViewCheckbox handle gadget, bool OnOff
* new * setListViewTrack handle gadget, bool OnOff
* new * setListViewHeaderDrag handle gadget, bool OnOff
* new * setListViewBorderSelect handle gadget, bool OnOff
* new * int column = getListViewHeaderClicked (handle gadget)
* new * int header = getListViewHeaderHandle(handle gadget)
* new * int item = getListViewTopItem(handle gadget)
* new * int itemcount = getListViewItemsPerPage(handle gadget)
* new * setListViewItemSize handle gadget, int x, int y
* new * bool checked = getListViewCheck(handle gadget, int index)

@ sladeiw: I was trying to get commands to work, but I did not get it yet to handle the data correctly. I added a few command bluegui completed, some are still missing and some do not act like a rich edit (not editbox)

@ Bektash:
I have not used or GADGET_SIZE GADGET_SIZING determination, I think that

if Event Type is GADGET_SIZE, the window bigger or smaller button on its pressure. Again GADGET_SIZING if the window is changed from the edge size of the window. But try what it does

sladeiw
13
Years of Service
User Offline
Joined: 16th May 2009
Location: UK
Posted: 14th Aug 2012 15:22
Crikey! Great work there I didn't expect you to add everything lol
It will take a while to test them all because I don't want any unintended side effects changing all those functions to blueGUI commands.

Great job
Humanoid
19
Years of Service
User Offline
Joined: 20th Sep 2003
Location: Finland
Posted: 17th Aug 2012 09:35 Edited at: 24th Aug 2012 09:01
Hi everyone. I added all help files and keyword command my own installer.

You can download that attachment file.

Hope more dbpro use try this and get more information what commands need more. re-edit, bugs.

Attachments

Login to view attachments
aerostudios
13
Years of Service
User Offline
Joined: 20th May 2009
Location: Oklahoma City OK (USA)
Posted: 14th Sep 2012 22:52 Edited at: 14th Sep 2012 22:53
Any chance you can change the name "gadgets" to something like "components" or "objects" or something? Its just me, I don't like calling windows elements "gadgets".

Maybe call them "elements".
Humanoid
19
Years of Service
User Offline
Joined: 20th Sep 2003
Location: Finland
Posted: 15th Sep 2012 08:46
Of course, you can change the "reshack" names of the commands, say, "element", but, as they have already been named one of the gadget. So yes I do I do not scab to change the name of the commands ^_^

perhaps 'GADGET' could be a 'CARROT'

Have a good weekend

Manson_NS
18
Years of Service
User Offline
Joined: 4th May 2004
Location: Denmark
Posted: 4th Nov 2012 18:39
These improvements are quite nice!
With that said, would you perhaps keep the original versions of CreateTabs and CreateToolbar - to maintain original functionality? I am seeing annoying side-effects, which can be used to great benefit, but when not utilized as such - the two of them collides quite bad.

The sample code from Blue Gui, Paddy.dba shows this quite well:
<- Try adding a few tabs and see what happens.

Other than that, very great work, this is going to spark some new functionality, that's for sure.
Humanoid
19
Years of Service
User Offline
Joined: 20th Sep 2003
Location: Finland
Posted: 4th Nov 2012 19:10
Let's see next week. I have not been through an awful lot witch RK example programs that whether conflicts.

Humanoid
19
Years of Service
User Offline
Joined: 20th Sep 2003
Location: Finland
Posted: 5th Nov 2012 15:37
@Manson_NS: try
tabs=createTabs(0,26,256,256,-1,win)

set align = -1 ' ignore alignment

i dont know yet what wrong toolbar. Works fine to me.

paddy example missing #include "gui.dba"



Daryn Alsup
14
Years of Service
User Offline
Joined: 5th Jul 2008
Location: In your head... dun dun DUN!!!!!!!!
Posted: 15th Nov 2012 15:30 Edited at: 17th Nov 2012 17:59
Awesome work! A favorite plugin of mine.

Question about old GUI: Rob. K. stated in the help files that setting a camera to an image and then setting that image on a panel was impossible... he said it was "an error in dbpro" do you know anything about it? Maybe there's a work around or I just asked a redundant question Time for cookies...

on a side note (AKA EDIT

I've got this plugin that allows me to render to more than one screen, and I'm using it to create an editor for my game engine. I need to use tabs that are parent gadgets to windows - but I cannot seem to specify a window as a child of a tab gadget...

I think I am going to provide a list of possible gadgets that WINDOW GADGETS can be children of - but before I do, is there a way to allow the window gadgets to be a child gadget of a tab gadget? - Is/are there more styles available for use for windows other than what Rob specified, that can allow the windows to be children as such?


I see a lil' byte, its 1/4th a dword, Double float, Double float - but it doesnt beat a Global. Very very frightning, integers dividing me! Look a constant oh a constant. Oh-oh I just want the byte!
Manson_NS
18
Years of Service
User Offline
Joined: 4th May 2004
Location: Denmark
Posted: 6th Dec 2012 23:02
asumming that you're using the plugin that is originally written for BBB GUI, you can just render to a frame instead of a window
ioann
10
Years of Service
User Offline
Joined: 25th Jul 2012
Location:
Posted: 9th Dec 2012 05:14
Please, compile this project with static linking.

sing
Guido Italy
16
Years of Service
User Offline
Joined: 25th Dec 2005
Location:
Posted: 18th Jan 2013 14:59
Hi,

please ,

the scroll bar on the side of ListView not
works with Gui2 ...

I tried a piece of code (not mine) and with old bluegui no problem...

can you rewrite this code please?

Attachments

Login to view attachments
Guido Italy
16
Years of Service
User Offline
Joined: 25th Dec 2005
Location:
Posted: 20th Jan 2013 13:15
Please, no answer?
Humanoid
19
Years of Service
User Offline
Joined: 20th Sep 2003
Location: Finland
Posted: 21st Jan 2013 17:09
@Guido italy: hi. I know that problem. I don't know how deep problem is, but try find fix. Need time look gui2 original source and figure what change broken than scrollbar.

Hope find soon.. That Next update.

Guido Italy
16
Years of Service
User Offline
Joined: 25th Dec 2005
Location:
Posted: 21st Jan 2013 17:43
Thank you very much for your answer!

I wait anxiously That Next update. (For me it 's important!)

Thank you!

( sorry for my english )
Humanoid
19
Years of Service
User Offline
Joined: 20th Sep 2003
Location: Finland
Posted: 23rd Jan 2013 07:25
@Guido Italy: try this attachment link (updated gui2.dll), if ok.

need fix CreateScrollbar control someday :=

Attachments

Login to view attachments
Guido Italy
16
Years of Service
User Offline
Joined: 25th Dec 2005
Location:
Posted: 23rd Jan 2013 13:58
Thank you very much !!!

It's Ok !!
Guido Italy
16
Years of Service
User Offline
Joined: 25th Dec 2005
Location:
Posted: 28th Jan 2013 19:49
Hi !

Please ,

CreateScrollbar now not working...
( after last update )

Thank you very much , Guido
Guido Italy
16
Years of Service
User Offline
Joined: 25th Dec 2005
Location:
Posted: 28th Jan 2013 19:58
Sorry ...

the command CreateScrollbar() is ok
but the Scrollbar not work

Thank you
Humanoid
19
Years of Service
User Offline
Joined: 20th Sep 2003
Location: Finland
Posted: 28th Jan 2013 21:56
Its not perfect now... but its work

attacment link.. quick fix

Attachments

Login to view attachments
Humanoid
19
Years of Service
User Offline
Joined: 20th Sep 2003
Location: Finland
Posted: 29th Jan 2013 08:53 Edited at: 29th Jan 2013 09:14
Now listview has new command

* NEW * setListViewSubImages handle gadget, bool OnOff

* CHANGE * setListViewItemText handle gadget, int item, int subitem, str text, [int image]





Attachments

Login to view attachments
Guido Italy
16
Years of Service
User Offline
Joined: 25th Dec 2005
Location:
Posted: 29th Jan 2013 11:53
Re Re Thank !!!
Chris Tate
DBPro Master
14
Years of Service
User Offline
Joined: 29th Aug 2008
Location: London, England
Posted: 30th Jan 2013 06:20
Interesting concept

Login to post a reply

Server time is: 2022-12-08 06:42:03
Your offset time is: 2022-12-08 06:42:03