Sorry your browser is not supported!

You are using an outdated browser that does not support modern web technologies, in order to use this site please update to a new browser.

Browsers supported include Chrome, FireFox, Safari, Opera, Internet Explorer 10+ or Microsoft Edge.

Program Announcements / [STICKY] CodeSurge -- DarkBASIC Professional IDE v1.0

Author
Message
Alsan
14
Years of Service
User Offline
Joined: 20th May 2005
Location: Germany - Nähe Kassel
Posted: 1st Dec 2007 23:27
Any news on that Update?

hyrichter
15
Years of Service
User Offline
Joined: 15th Feb 2004
Location: Arizona
Posted: 2nd Dec 2007 17:53
I'm working on an update today! I promise, unless aliens come and abduct me or the Men in Black come and lock me up, that I WILL release an update before midnight (MST), even if it doesn't have everything I want in it. I just noticed that you haven't had any sort of update since I released version 1.0, and I have done some work on it since then, but never released it.

So, please keep the aliens and any men in black suits away, and I'll give you version 1.1 tonight.

CodeSurge
Version 1.0 finally released! Code your DBP projects in style. (And save the kittens!)
hyrichter
15
Years of Service
User Offline
Joined: 15th Feb 2004
Location: Arizona
Posted: 3rd Dec 2007 06:28 Edited at: 3rd Dec 2007 17:43
Edit:
Don't download this one. It has a bug with the help screen. Download the one in my next post

Ok everyone,
HERE IS THE UPDATE!
It's not nearly all I wanted to do, but I think I've fixed most of the main issues that were addressed. Here's what's happened so far that I remembered to write down in my CS log:

Fixed cursor bug that Zircher mentioned.
Improved speed of intellisense with large lines of code (may still need work)
Disabled intellisense when inside of comments
Functions, labels, and types inside of comment blocks no longer show up in the code explorer.
Update the menu control, so hopefully it works properly with Vista.

Sorry, Alsan, it still doesn't have a line concatenation feature yet. I only had time to do bug fixes this time. There's soooo much I'd love to do. I'm thinking of starting a version 2.0 sometime and see if I can figure out things like function folding, smarter intellisense, and lots of other cool features.

So, please test it and let me know especially if the menus work properly on Vista. Also, let me know if it does any better on editing long lines of code.

Until next time,
Enjoy.



CodeSurge
Version 1.0 finally released! Code your DBP projects in style. (And save the kittens!)

Attachments

Login to view attachments
JMS
12
Years of Service
User Offline
Joined: 20th Feb 2007
Location: California
Posted: 3rd Dec 2007 07:58
Sorry, Vista is still slow.
The Nerd
15
Years of Service
User Offline
Joined: 5th Jun 2004
Location: Denmark
Posted: 3rd Dec 2007 16:49
Thanks for the update hyrichter! It's great to see that you want to spend all this time to get a quality IDE out, hehe.

hyrichter
15
Years of Service
User Offline
Joined: 15th Feb 2004
Location: Arizona
Posted: 3rd Dec 2007 17:41
Quote: "Sorry, Vista is still slow."

Crap! On the JEDI sourceforge page, they said they thought this was fixed, but it wasn't totally confirmed. I guess I need to find another menu control that works with Vista then.

Anyway, updating my Jedi components also caused another problem which some of you may have noticed. The help window doesn't appear when you load up CodeSurge. But if you resize the application, it appears. Anyway, I fixed it now, so I hope everything's good. Download attached.

CodeSurge
Version 1.0 finally released! Code your DBP projects in style. (And save the kittens!)

Attachments

Login to view attachments
Alsan
14
Years of Service
User Offline
Joined: 20th May 2005
Location: Germany - Nähe Kassel
Posted: 3rd Dec 2007 18:07
Quote: "Sorry, Alsan, it still doesn't have a line concatenation feature yet."


Nooooooooooo!

I hate long lines so much, I want that feature now! ^^

Seriously, it's always great to download new versions of your favourite softwares.

Can't really test if the speed issue on large lines is gone, though, as I never noticed that problem very much. ^^

Shell Shock
11
Years of Service
User Offline
Joined: 4th Dec 2007
Location:
Posted: 5th Dec 2007 05:07
Not sure if its a great idea or not, but what about a highlighter? To highlight certain lines and stuff. That'd be useful, at least to me!
hyrichter
15
Years of Service
User Offline
Joined: 15th Feb 2004
Location: Arizona
Posted: 7th Dec 2007 06:10
Shell Shock,
Do you mean highlight multiple lines so you can notice them easily?

@All,
I'm waiting for feedback to know how this update has been working. Has anyone noticed a speed increase with long lines of code? Just wondering how it's doing for everyone.

CodeSurge
Version 1.0 finally released! Code your DBP projects in style. (And save the kittens!)
zircher
16
Years of Service
User Offline
Joined: 27th Dec 2002
Location: Oklahoma
Posted: 7th Dec 2007 15:17
I had a near complete lock up with the program consuming 98-99% of my system resources while trying to open a menu item. I'll spend more time with CodeSurge tomorrow and see if I can duplicate the problem.
--
TAZ

When you feel like absolutely no one is watching you, that's probably a ninja. - Ask A Ninja
hyrichter
15
Years of Service
User Offline
Joined: 15th Feb 2004
Location: Arizona
Posted: 7th Dec 2007 15:51
Zircher,
You're not using Vista are you? The menus are known to go very slow. You have to put it in compatability mode for now until I can get the menu control sorted.

CodeSurge
Version 1.0 finally released! Code your DBP projects in style. (And save the kittens!)
zircher
16
Years of Service
User Offline
Joined: 27th Dec 2002
Location: Oklahoma
Posted: 7th Dec 2007 15:54
Note, I'll give that a whirl this weekend and report back if I find anything of interest. Of course, I'll also test out the cursors and such for my project.
--
TAZ

When you feel like absolutely no one is watching you, that's probably a ninja. - Ask A Ninja
Agent Dink
15
Years of Service
User Offline
Joined: 30th Mar 2004
Location:
Posted: 8th Dec 2007 14:26
Quote: "Do you mean highlight multiple lines so you can notice them easily?"


I think that's a good idea. I cast a vote for it as well.

HeavyAmp
12
Years of Service
User Offline
Joined: 25th Oct 2006
Location: Castle in the Sky!
Posted: 13th Dec 2007 03:29
I can't get the help window to open. Even with the version you posted on the 3rd december

Better to be dead, than to live your life afraid.
hyrichter
15
Years of Service
User Offline
Joined: 15th Feb 2004
Location: Arizona
Posted: 13th Dec 2007 05:57
HeavyAmp,
I just did a little playing around, and it appears there's some sort of bug when you dock the help window to certain places and then close it, it won't show up again. I'm not totally sure exactly what causes it, but the easiest way to fix it for now is to delete your cssettings.ini file to restore the default settings. I'll have to do some more debugging and see if I can figure out exactly what causes the problem.

CodeSurge
Version 1.0 finally released! Code your DBP projects in style. (And save the kittens!)
HeavyAmp
12
Years of Service
User Offline
Joined: 25th Oct 2006
Location: Castle in the Sky!
Posted: 13th Dec 2007 22:14 Edited at: 13th Dec 2007 22:18
Ok thanks will give it a go. Yep that did the trick. Although I didn't have any problems with the default editor I like the look of this one better. I didn't like the blue background in the default and I like the way codesurge has the RGB tool also the way its layed out.

Better to be dead, than to live your life afraid.
zircher
16
Years of Service
User Offline
Joined: 27th Dec 2002
Location: Oklahoma
Posted: 17th Dec 2007 06:03
Sorry about not replying sooner. Ice storm knocked out the power for the last six and half days. What do you mean by a compatibility mode? WinXp has a Win95 compatibility mode, but that doesn't seem to make a difference.
--
TAZ

When you feel like absolutely no one is watching you, that's probably a ninja. - Ask A Ninja
hyrichter
15
Years of Service
User Offline
Joined: 15th Feb 2004
Location: Arizona
Posted: 17th Dec 2007 06:34
I meant if you're running Vista, you need to put it in compatability mode for the menus to work right. I assume you're running WinXP, though, so that has nothing to do with the problem you mentioned. Can you duplicate what caused the problem?

CodeSurge
Version 1.0 finally released! Code your DBP projects in style. (And save the kittens!)
zircher
16
Years of Service
User Offline
Joined: 27th Dec 2002
Location: Oklahoma
Posted: 18th Dec 2007 14:51
Unfortunately, I am not able to duplicate the problem at this time. Given that I plan to be doing a lot of coding over the holidays, I'll have plenty more chances to stumble across that glitch. I'll let you know if I can determine what triggers that behavior on my machine (WinXP Pro with the latest updates.)
--
TAZ

When you feel like absolutely no one is watching you, that's probably a ninja. - Ask A Ninja
qwe
15
Years of Service
User Offline
Joined: 3rd Sep 2003
Location: place
Posted: 19th Dec 2007 22:53
how can i set it so that the functions list on the right lists functions from all source files, not just the current one?

4 player 3D space combat sim! Coding nearly finished! Visit WIP thread!
http://forum.thegamecreators.com/?m=forum_view&t=112036&b=8
hyrichter
15
Years of Service
User Offline
Joined: 15th Feb 2004
Location: Arizona
Posted: 20th Dec 2007 01:46
It takes me reworking how it creates the code explorer. I've wanted to do it for a while, but it's a fair amount of work to do it. The intellisense still works for all your functions in all source files, though.

I'll get this figured out in a future update.

CodeSurge
Version 1.0 finally released! Code your DBP projects in style. (And save the kittens!)
ZKAT8IT
16
Years of Service
User Offline
Joined: 16th Apr 2003
Location:
Posted: 20th Dec 2007 03:39 Edited at: 20th Dec 2007 03:40
hyrichter, I noticed you didn't fix the syntax highlighting I mentioned before. So I played with it a bit more and noticed something else though that may help you solve this issue quicker. Previously I stated

Quote: "
world As Integer ( As does not highlight )
make As Float ( As does not highlight )

I even replaced 'As' with other single worded keywords such as If and Or and they won't highlight because 'world', and 'make' are part of multi-worded keywords.
"


But also if you type

world 1000 ( 1 will not highlight )
make 4321 ( 4 will not highlight )

So my guess would be the problem lies in the parsing special characters or spaces in general to separate the multi-worded keywords since it seems to be reading an extra character after the space when looking for a multi-worded keyword but not finding one.

Your signature has been erased by a mod because it's larger than 600x120
Oolite
13
Years of Service
User Offline
Joined: 28th Sep 2005
Location: Middle of the West
Posted: 21st Dec 2007 11:30
Just a question and sorry if its been answered.
But does anyone else get a ten second pause before the program starts compiling?
It doesn't matter how large the code is, there is still this annoying pause before it processes it.

hyrichter
15
Years of Service
User Offline
Joined: 15th Feb 2004
Location: Arizona
Posted: 23rd Dec 2007 05:50
There've been a couple times where it took the compiler a few seconds to load, but usually it's instant. Most of the time, it instantly starts compiling when you tell it to. Does it say "Loading compiler" while it's waiting? This means that CodeSurge is just waiting for the compiler to start doing its job. I'm not sure what would cause the problem other than a dodgy install or something hogging system resources.

CodeSurge
Version 1.0 finally released! Code your DBP projects in style. (And save the kittens!)
PresFox
13
Years of Service
User Offline
Joined: 28th Aug 2005
Location:
Posted: 23rd Dec 2007 11:18
i still cant use it, anything i do results in tons of access violations, meaning i have to reboot my pc

Microsoft isnt evil, they just make really crappy operating systems -- Linus torvalds
Oolite
13
Years of Service
User Offline
Joined: 28th Sep 2005
Location: Middle of the West
Posted: 23rd Dec 2007 15:15
Loading compiler barely flashes on
I get the pause at the
Quote: "Parsing: Stage 1 of 3"


hyrichter
15
Years of Service
User Offline
Joined: 15th Feb 2004
Location: Arizona
Posted: 23rd Dec 2007 16:23
Do you get the pause only with CodeSurge or does it also happen with other IDE's? That is rather odd.

CodeSurge
Version 1.0 finally released! Code your DBP projects in style. (And save the kittens!)
Oolite
13
Years of Service
User Offline
Joined: 28th Sep 2005
Location: Middle of the West
Posted: 23rd Dec 2007 19:52
Nope, just codesurge, which has me resorting to the main editor for those quick code>compile moments when i'm just messing about.

badrock
12
Years of Service
User Offline
Joined: 1st Mar 2007
Location: Missouri, USA
Posted: 2nd Jan 2008 05:44
Thanks for taking the time to make this! I finally got around to installing it and must say it is very nice, I prefer it over the standard DBPro IDE. Much appreciated!

badrock
Blood Of The Prophets
11
Years of Service
User Offline
Joined: 6th Nov 2007
Location:
Posted: 5th Jan 2008 10:36
Not really, the attached media is decrypted and extracted to a temporary directory. From there it's easy to steal.
thedubdude
16
Years of Service
User Offline
Joined: 24th May 2003
Location: San Jose, Ca.
Posted: 6th Jan 2008 18:21
Sadly the Dec. 7 version of CodeSurge locks up my machine when I do a CNTRL+F search. I need to go to the TASK MANAGER and kill it. Has anyone else observed this bug?
thedubdude
16
Years of Service
User Offline
Joined: 24th May 2003
Location: San Jose, Ca.
Posted: 6th Jan 2008 18:36
BTW...I'm using Windows XP Home Edition. Also, version .9 build 5of CodeSurge worked fine. I've not tried upgrading since version .9. This is a significant enough bug that I need to re-install version .9. My source is about 27000 lines.

Also, on version .9 as well as the Dec. version of CodeSurge, a COPY of a right click of a line of text requires a couple of clicks on the COPY before the right clicked menue disappears and the highlighted text is copied. This is an annoyance.
Gil Galvanti
14
Years of Service
User Offline
Joined: 22nd Dec 2004
Location: Texas, United States
Posted: 8th Jan 2008 00:23 Edited at: 8th Jan 2008 00:23
For some reason when I open codesurge it gives me the error "Access violation at address 0014E796 in module "CodeSurge.exe". Read of address 00000008." I just wiped my hard drive and reinstalled it to another drive (not C), so I'm not sure if that has anything to do with it. I did set the DBPro path. I can also just hit "ok" on the message it goes away and codesurge opens, but it's a bit annoying . Anyone know the problem and a solution?


hyrichter
15
Years of Service
User Offline
Joined: 15th Feb 2004
Location: Arizona
Posted: 8th Jan 2008 02:42
@thedubdube,
No one else that I know of has mentioned it. I wish I knew why it was giving you a problem. That's strange that it works with version .9 as I can't remember changing anything with how the search works.

@Gil,
Strangeness. Again I wish I knew the solution to this.

CodeSurge
Version 1.0 finally released! Code your DBP projects in style. (And save the kittens!)
Cash Curtis II
14
Years of Service
User Offline
Joined: 8th Apr 2005
Location: Corpus Christi Texas
Posted: 8th Jan 2008 13:18
Quote: "But does anyone else get a ten second pause before the program starts compiling?"

I've had that happen a few times. Not often, and I've attributed it to other processes running in the background.


Come see the WIP!
Gil Galvanti
14
Years of Service
User Offline
Joined: 22nd Dec 2004
Location: Texas, United States
Posted: 9th Jan 2008 23:03
Gah, suddenly I'm having a lot of wierd problems with Codesurge and I think it has something to do with my hard drive wipe rather than the program itself. Any idea why I would be missing some necessary program or something that would cause problems? The problems I've had are after hitting ctrl+f to search, it doesn't respond (it doesn't freeze, and all the buttons are clickable, they just won't do anything) and suddenly takes up 55% of the CPU so I just have to close it with task manager, the label list will suddenly and for a reason I can't figure out duplicate each entry, sometimes as much as 6-7 times, so if your list was:


it would suddenly change to this:

It takes about 3-5 seconds to even open a .dbpro file, and before it didn't take any. The toolbar also sometimes doesn't respond, like my mouse doesn't exist. Sometimes other parts of the program stop responding, sometimes when I try to close out it won't close, or when it asks me if I want to save my changes if freezes up like it does when I search for something. I'm not saying it's codesurge, but I was wondering if I could be missing something that is causing these sudden problems or if anyone else has had them. If not it looks like my only solution is to find another IDE .


hyrichter
15
Years of Service
User Offline
Joined: 15th Feb 2004
Location: Arizona
Posted: 10th Jan 2008 05:17
So you're saying all these problems started happening after you wiped your drive? That's really strange. Did you do a complete format and reinstall everything?

Perhaps you can try a slightly older version like the last .9 and see if it gives the same problems. I did update a bunch of my Delphi components before this last release, but that's all I can think of that I did.

CodeSurge
Version 1.0 finally released! Code your DBP projects in style. (And save the kittens!)
Gil Galvanti
14
Years of Service
User Offline
Joined: 22nd Dec 2004
Location: Texas, United States
Posted: 11th Jan 2008 05:05
Quote: "So you're saying all these problems started happening after you wiped your drive? That's really strange. Did you do a complete format and reinstall everything?"

Yeah, and I also bought a new hard drive which I'm running Codesurge on now .

Quote: "Perhaps you can try a slightly older version like the last .9 and see if it gives the same problems. I did update a bunch of my Delphi components before this last release, but that's all I can think of that I did.
"

Already did with the same problems, strangely .


hyrichter
15
Years of Service
User Offline
Joined: 15th Feb 2004
Location: Arizona
Posted: 11th Jan 2008 09:01
So, everything's good then?

CodeSurge
Version 1.0 finally released! Code your DBP projects in style. (And save the kittens!)
Gil Galvanti
14
Years of Service
User Offline
Joined: 22nd Dec 2004
Location: Texas, United States
Posted: 12th Jan 2008 07:02
Quote: "So, everything's good then?"

No, sorry, I bought the new hard drive before the wipe, but put codesurge on it after the wipe, so I wasn't sure if that was the cause of the problems, which I'm still having .


Mistrel
Retired Moderator
13
Years of Service
User Offline
Joined: 9th Nov 2005
Location:
Posted: 12th Jan 2008 09:03
I just upgraded to the latest version from 0.9 and it's really awful slow. I'm actually going back to the old version it's so slow.

The new version takes about 7 seconds to load while the older version takes 2 seconds. That's more than three times slower.

http://3dfolio.com
Gil Galvanti
14
Years of Service
User Offline
Joined: 22nd Dec 2004
Location: Texas, United States
Posted: 12th Jan 2008 22:41
Just tried an even older version (from back in February last year) and it seems to work fine .


hyrichter
15
Years of Service
User Offline
Joined: 15th Feb 2004
Location: Arizona
Posted: 12th Jan 2008 23:04
I was playing around with it a little today, and it seems that this newest version doesn't really get along with the older cssettings.ini file that would be there from before. Try deleting that file and see if it loads any faster. It seemed to do better when I did that.

I just timed it at about 3 seconds to load on my computer. Before it was taking about the 7 seconds you mentioned.

Gil,
What features are missing in this older version as opposed to the newest one so I can hopefully track down what might be causing the trouble.

CodeSurge
Version 1.0 finally released! Code your DBP projects in style. (And save the kittens!)
Gil Galvanti
14
Years of Service
User Offline
Joined: 22nd Dec 2004
Location: Texas, United States
Posted: 12th Jan 2008 23:56
Quote: "Gil,
What features are missing in this older version as opposed to the newest one so I can hopefully track down what might be causing the trouble."

Well I tried another newer version from November and it's working now and it didn't before, so I'm not sure if the new version will work, I'll try it out soon .


Gil Galvanti
14
Years of Service
User Offline
Joined: 22nd Dec 2004
Location: Texas, United States
Posted: 13th Jan 2008 22:52
A problem that I've had with all the versions is that if you have multiple instances of codesurge open for a while, it eventually randomly comes up with some "Access violation" pop-up, duplicating itself every second about 30 times, so eventually you have 30 pop ups to click ok through.


Diggsey
13
Years of Service
User Offline
Joined: 24th Apr 2006
Location: On this web page.
Posted: 14th Jan 2008 17:36
@Gil
It might be because the DBP compiler location is not in your registry anymore, because you wiped the drive

@Hyrichter
When are we getting this precompiler support (I just updated my OOP precompiler to now include arrays and methods within classes

Silvester
13
Years of Service
User Offline
Joined: 7th Dec 2005
Location: Netherlands
Posted: 17th Jan 2008 16:56 Edited at: 17th Jan 2008 16:57
Codesurge hates Vista.(Or Vista hates Codesurge?)

EDIT: Nevermind this, I fixed it. I copied Codesurge from my old files, and also the cssettings.ini, Which caused the problem.

Master Xilo
12
Years of Service
User Offline
Joined: 8th Sep 2006
Location: Bern, Switzerland
Posted: 22nd Feb 2008 22:36
HEEEEEEEEEEEEEELP! Fast! where's the configuration saved? my ide looks completely wierd and I can't use the help anymore since I moved around some windows!!!!!
Master Xilo
12
Years of Service
User Offline
Joined: 8th Sep 2006
Location: Bern, Switzerland
Posted: 22nd Feb 2008 22:41 Edited at: 22nd Feb 2008 22:45
it looks like that I'm using v 1.1 build 2, the help window doesn't popup anymore (or somewhere hidden or...)

Attachments

Login to view attachments
Master Xilo
12
Years of Service
User Offline
Joined: 8th Sep 2006
Location: Bern, Switzerland
Posted: 22nd Feb 2008 22:47
help!!! I can't work like that!!!

Login to post a reply

Server time is: 2019-06-19 23:11:17
Your offset time is: 2019-06-19 23:11:17